Otomotiv

Silindir Kapak Contası Yanma Belirtileri Nelerdir?

Bazen dikkatsizlik bazen malzeme yorgunluğu bazen de yanlış antifiriz uygulamaları sebebiyle motor silindir kapak contası yanmaktadır. Özellikle eski arabalarda çok sık rastlanılan arıza olan motor conta yakması maliyetleri açısından can sıkmaktadır.

Motor Conta Yanması Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Burada en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta motorun contasına zarar geldiğini düşündüğünüz an müdahale etmek olacaktır. Conta yandıktan sonra motor hararet yapacak veya motor hararet yaptıktan sonra conta yanacaktır. Bu duruma dikkat edilmesi gerekmekte ve hararet yapan motor uzun süre çalıştırılmaması gerekmektedir. Çalıştırdığınız her saniye ve kilometre size masraf olarak döneceğini unutmayınız. Motor hararet yaptığını anladığınız anda motoru stop etmeniz halinde motorda hiç bir hasar oluşmamasına ve contanın yanmamasına neden olacaktır. Hararet yaptığınız anda arabayı sağa çekerek motoru stop edin. Hararetin sebebini bulana kadar arabayı çok zorlamayın.

Motor Conta Yanması Arızasını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Silindir kapak contasını koruyacak önlemler maddeler halinde sıralanmıştır.

Motor soğutma suyu içerisinde antifiriz kullanmak kaynama noktasını yükselteceğinden dolayı motorun erken hararet yapmasını engeller.


Motor soğutma suyu devresindeki hortumların eskimesi durumunda mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.


Motor soğutma suyu kaçağı var ise bu durumun üzerine düşülmeli ve mutlaka nereden kaynaklandığı bulunarak su kaçağı onarılmalıdır.


Düzenli bakımlar sırasında özellikle triger kayışı değişimi sırasında mutlaka su pompasının da değiştirilmesi gerekmektedir. Motor soğutma suyu pompası, motor soğutma işleminin gerçekleşmesi için en önemli parça olması sebebiyle değişimi mutlaka planlanmalıdır.


Motor soğutma suyu sıcaklığı takip edilmeli ve termostatın görevini yapıp yapmadığı takip edilmelidir. Düzgün çalışmayan termostat mutlaka yenilenmelidir.


Radyatör fanı, özellikle yoğun trafikte doğal havalandırma olmaması sebebiyle radyatördeki suyu soğutabilmek için devreye girmektedir. Hararet müşürü veya fan müşüründen kaynaklanacak bir arıza fanı devreye sokmayacak ve motorun hararet yapmasına neden olacaktır.


Motor soğutma suyu genleşme kabı su seviyesi düzenli kontrol edilmesi gerekmektedir. Genleşme kabı su seviyesi bize oluşabilecek bir arızayı teşhis etmemizde yardımcı olacaktır.

Motor Conta Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Her ne kadar yukarıdaki önlemleri almış olsakta çeşitli sebeplerden dolayı motor contası yanabilir. Bu başlık altında motor conta yanması nedenleri anlatılacaktır.

Soğutma suyu hortumlarından birinin patlaması nedeniyle soğutma suyu boşalacak ve farkedilmediği takdirde motor hararet yaparak contanın zarar görmesine neden olacaktır.


Soğutma suyu genleşme kabı kapağının bozulması sebebiyle su boşalacak ve yine aynı şekilde fark edilmediği takdirde hararet yaparak contanın yanmasına sebep olacaktır.


Termostat arızası üzerine motor soğutma suyu radyatöre yönlendirilemeyecek ve sıcaktan dolayı hararete neden olacaktır. Bu da contanın yanmasına sebep olur.

Uzun süre antifiriz kullanılmayan motorlarda antifiriz kullanılması genellikle contanın zarar görmesine neden olmaktadır.


Soğutma suyu fanının arızasından dolayı devreye girmemesi motorun hararet yapmasına neden olacaktır.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı conta yakabilir. Fakat her hararette conta yanması beklenmez. Bu nedenle bu durumun karıştırılmaması gerekmektedir. Her hararet conta yakmaz fakat conta yanması sonucu hararet yapacaktır. Bu nedenle aşağıdaki başlıkta motor conta yanması belirtileri anlatılmıştır.

Motor Conta Yanması Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle motor conta yanması belirtilerini sıralamadan önce söylemek gerekirse aşağıdaki maddeler tek başına contanın yandığını göstermemektedir. Bu nedenle arıza tespiti yapılırken dikkat edilmeli ve nedeni iyi araştırılmalıdır. Genel olarak bakıldığında motor soğutma suyuna yağ karışması, motor yağına su karışması, motor soğutma suyunun kirlenmesi, egzozdan beyaz duman çıkması gibi nedenler conta yandığının birer göstergesidir.

Motor Conta Yanması Arıza Tespiti Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yukarıda bahsedilen durumlar ve aşağıda ayrıntılarıyla anlatılacak belirtiler nokta atışı conta hasarını göstermemektedir. Örneğin egzoz sirkülasyon soğutma devresindeki contanın hasarlanması egzozdan beyaz duman atmasına ve hatta kartere su yürümesine neden olabilir. Veya yağ soğutucusunda oluşacak bir arıza motor soğutma suyuna yağ karışmasına hatta motor yağına su karışmasına neden olacaktır. Bu nedenle arıza tespitine çok dikkat edilmesi gerekir diyelim ve belirtileri anlatmaya başlayalım.

1 – Soğutma suyu genleşme kabı içerisindeki suyun kirlenmesi:

Motor soğutma suyu genleşme kabının kirlenmesine, motor soğutma suyuna yağ karışması ve motor soğutma suyuna egzoz gazının karışması neden olmaktadır. Contanın su kanalı ile yağ kanalı arasındaki yüzeyde hasar oluşması motor suyuna yağ karışmasına neden olur. Contanın su kanalı ile silindirler arasında oluşacak arıza ise motor çalışırken silindirler içerisine su yürüyecek ve aynı zamanda soğutma suyu içerisine egzoz gazı gelecektir. Bu gibi durumlarda motor contası yandığı düşünülebilir.

2 – Motor çalışır durumdayken egzozdan yoğun beyaz duman çıkması:

Yanma odasına giren soğutma suyu yanacak ve egzozdan beyaz duman atmasına neden olacaktır. Her beyaz duman conta yandığını işaret etmemektedir.

3 – Motorda karter yağ seviyesinin sudan dolayı yükselmesi:

Motorda yağ ısındıktan sonra yağ seviyesi yükseldiğini göreceksiniz. Burada bahsedilen durum yağ seviyesinin aynı şartlar altında yükselmesi olacaktır. Yağ seviyeniz motor stop haldeyken yükseliyor ise bunun nedeni motor yağına su karışması olacaktır. Bu durum silindirler içerisine yürüyen suyun piston kenarlarından süzülerek motor karterine inmesinden kaynaklanmaktadır. Motor çalışır haldeyken bu su yanacak ve kartere inmeyecektir. Fakat motor stop haldeyken su kartere inecek ve yağ seviyesini yükseltecektir. Bu durum motor için çok tehlikeli olup hiç bir şekilde motorun sulu yağ ile çalıştırılmaması gerekmektedir. Su ile çalıştırılan motor yataklara zarar verecek ve komple motor yapılmasına sebep olacaktır.

4 – Motor Soğutma suyunun azalması:

Gözle görülür bir su kaçağı olmamasına rağmen soğutma suyu genleşme kabı seviyesinin azalması motor contasının yandığına işaret edebilir. Yanma odasına kaçan suyun yanması sonucu egzozdan fark edilemeyecek kadar az olması durumunda genleşme kabı seviyesinden anlaşılabilir. Genleşme kabında azalma olması durumunda bu durumun düzenli takip edilmesi gerekmektedir. Suyun neden azaldığı tespit edilmeli ve çözüme kavuşturulmalıdır.

Motor Conta Yanması Sonucu Yapılacak İşlemler ve Maliyet

Motor conta yanması sonucu maliyetin hesaplanabilmesi için silindir kapağının sökülmesi gerekmektedir. Arızanın büyüklüğüne göre maliyette artmaktadır. Örneğin uzun süre hararete maruz kalması durumunda silindir kapağı ve motor bloğu da hasar görecektir. Bu da komple motor yapılmasına sebep olacaktır. O yüzden silindir kapağı sökmeden bir maliyet çıkarmak imkansızdır.

Sadece conta hasarı oluştuğunda yapılacak işlemler ve maliyet

Genelde sadece conta hasarlanmakta ve değişimi ile bu arızadan az maliyetle kurtarılabilmektedir. Böyle bir durumda yapılacak işlemler


1 – Silindir kapak yüzeyi taşlanması gerekmektedir.
2 – Üst takım contası değiştirilecektir.


Temel olarak sadece bu iki işlemin yapılması gerekmektedir. Fakat bu 2 işlemin dışında parçaların kondüsyonlarına göre yapılacak işlemlere karar verilir.

*Taşlamacıda taşlanan silindir kapağı sübapların kondüsyonuna göre değişimi planlanacak veya eski sübaplar kullanılacaktır. Arabanın km değeri size sübaplar hakkında kaba taslak bir bilgi verebilir. Dizel veya benzinli bir motorun sübapları 250 veya 300 bin km dayanabilmektedir. LPG takıldığı takdirde bu değer 200 binlere inmektedir. Örnek olarak aracınız LPG takılmamış ve 150 bin km’de conta yakmışken sizin sübapları değiştirmenize gerek olmayacaktır. Fakat LPG takılı ve aracınız 200 bin km’de ise maliyete sübapları da eklemeniz gerekebilir. Bu duruma silindir kapağı taşlanırken karar verilecektir.

*Ayrıca bizim tavsiyemiz eğer triger kayışınız uzun süre değişmediyse soğutma suyu pompası ile birlikte değiştirilmelidir.

Silindir kapağı hasar gördüğü takdirde yapılacak işlemler ve maliyet

Motorun uzun süre hararet yapması durumunda motor bloğunda da hasarların oluşmasına sebebiyet verecektir. Silindir kapağı söküldükten sonra silindir ölçüleri alınmalı ve hasar kontrol edilmelidir. Silindir ölçülerinin hararetten dolayı genişlemesi söz konusu ise mutlaka blok bakımı da yapılmalıdır.

Motor silindir bloğu hasarlarında yapılan işlemler arasında honlama işlemi ve gömlek çakma işlemi vardır.


1 – Silindirlerin honlanması: Kısaca honlama işlemini anlatmak gerekirse, silindirlerin çapını bir miktar genişleterek ölçüye uygun piston kullanılır. Yani üretici firma 0.50 mm geniş piston üretimi yapıyorsa silindir bloğu 0.50 mm honlanarak genişletilebilir. Bazı firmalar 0,25, 0,50, 0,75 ve 1,00 mm’lik ölçülerde piston üretebilmektedir. Bu firmaya göre değişmektedir. Rektefiyeciler aldıkları ölçüye göre honlama işlemi yapılmaktadır.


2 – Gömlek Çakma: Bir diğer yöntem ise honlamanın kurtarmadığı durumlarda gömlek çakmak olacaktır. Silindir ölçüleri üretilen piston ölçülerinden fazla ise silindirler içerisine gömlek çakılmaktadır. Böyle bir durumda piston ölçüleri standart kullanılacak ve piston segmanları yenilenecektir.

Honlama maliyeti için rektefiyeciye verilecek miktar en az 300 lira olacaktır. Ayrıca sonrasında gerekecek olan piston segman takımları fiyatları internetten araba modelinize göre bakabilirsiniz.

Silindir çakma maliyeti ise en az 800 liraya mal olacak ve ekstradan segmanlar yenilecektir. Buda araba modeline göre değişiklik gösterir.

Motor yağına su karıştırdıktan sonra uzun süre kullanılması durumunda yapılacak işlemler ve maliyetleri

Motor yağına su karıştıktan sonra motorun çalışması çok tehlikeli bir durum olduğunu söylemiştik. Eğer su ile yağ karışımı yataklarda çalışırsa yatakların sarmasına sebep olacaktır. Bu da motorun komple yapılmasına neden olacak ve bunun maliyeti hasarın büyüklüğü ile kat kat artacaktır.

Durum böyleyken ufak bir contanın yanması çok büyük masraflara yol açacağı için çok dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu anlamanız gerekmektedir. Motorun bakımlarını aksatmamak ufak su kaçaklarını önemsemek ve biraz dikkat ile arabayı dinlemek bu hasarlardan korunmak için gereklidir.

Motor conta yanması sonucu maliyet hesabı yaparken yedek parça fiyatlarına motor modeline göre internet üzerinden bakmalısınız. Çünkü sanayideki ustalar işçilik dışında yedek parçaların üzerine de fiyat farkı koymakta ve işçilik parasını gizlemektedirler. Bu nedenle yedek parçaları ya kendiniz internet üzerinden temin edin yada fiyat konusunda anlaşın.


Bu makaleyi 9 dakikada okuyabilirsiniz.