Genel Blog Yazıları

Pisi Linux Altında Veri Kurtarma

Veri kurtarma
Veri kurtarmak için bilgisayara TestDisk programını kurmak gerekir. PİSİ paket yöneticisinden kurulabilir.

TestDisk nedir?
TestDisk güçlü bir kurtarma programıdır. Bozulmuş disk alanlarını, format atılmış alanları düzeltir ve geri getirir. TestDisk paketi içerisinde gelen Photorec ise bir dosya kurtarma programıdır. Video, doküman, resim vs. dosyaları sabit disk, CD-Rom ya da fotoğraf makinenizin hafıza kartından kurtarabilir. Silinen dosyalar Photorec ile bu dokümanda kurtarılır.

TestDisk’i kullanmak için root yönetici hakkını su yazıp parolamızı girerek elde ediyoruz

su –

Kurtarılan verilerin kaydedileceği yer belirlenmeli. Dizin belirlemek için:

Ev dizininde kurtar klasörü oluşturulmuş olsun photorec /d /home/kullanici_adi/kurtar Kullanici_adi ev dizinidir kurtar ise burada yaratılan klasördür. Kurtarılacak dosyaları saklamak için büyük bir alana ihtiyaç duyulur. Bu nedenle harici bir disk kullanmak salık verilir. Bu durumda

photorec /d /media/harici_disk/kurtar

Dosyaların kaydedileceği yer belirtildi. Kurtarma için konsoldan devam ediyoruz.

photorec

Program çalıştırılır. Daha büyük bir konsol kullanılması istenebilir özellikle Yakuake kullananlar karşılaşabilir. Aşağıdakine benzer bir ekran çıkacaktır. Verilerin kurtarmak istendiği sabit disk bölümünü seçilip proceed’i enter’la geçilir. Öntanımlı olan proceed’dir zaten.

Gelen menüden Intel’i seçilir. Diğer seçenekler Apple MAC ve özel uygulamalardır. Intel’i seçtikten sonra gelen menüden hangi bölümde kurtarma yapılacağı seçilir. Burada Intel’in seçilmesinin sebebi bilgisayarın yapısının Intel olmasıdır.Bilgisayar x86 ise muhtemelen Intel’i seçilmelidir. (AMD işlemciler de dahil)

Buradaki alt menüde [search] [options] [file opt] [quit] seçeneklerini var. File opt kısmında kurtarmak istenen dosya türlerini boşluk (space) tuşuyla seçilebilir. x işareti seçili anlamına gelir. Öntanımlı olarak hepsi seçilidir. Seçtikten sonra Esc tuşuyla veya Q harfine basarak çıkılır.

Tekrar [search] [options] [file opt] [quit] kısmına gelindiğinde artık tarama yapılacak bölümü seçilir ve Search ile tarama yapılır. Bu tarama disk büyüklüğüne bağlı olarak 10 dakika ile 4,5 saat arası sürebilir.

Kurtarılan dokümanlar daha önceden oluşturulan Kurtar dizinine dizinadı.1, dizinadı.2, … şeklinde oluşur. Öncelikle ilk ve son dizinleri kontrol edilebilir. Son silinenler burada oluşturulur. Bu dizinler diskin büyüklüğüne bağlı olarak 500-600 MB olabilir. Dosya adları verildiği gibi kalmayabiliyor.

Kaynak: https://www.pisilinux.org/wiki/cont/105-pisi-linux-altinda-veri-kurtarma.html


Bu makaleyi 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir